Best getest 2023 voor kantoor

Retulp-TravelCup-NissaCafe-best-getest-2023

LCA 2023 test beste beker voor op kantoor

De totale koffieconsumptie in Nederland bedraagt ongeveer 18,6 miljard koppen koffie op jaarbasis. 90% hiervan vindt plaats in de kantooromgeving. Vaak nog uit een beker die we na eenmalig gebruik weggooien en daarna wordt verbrand. Om die reden is het KoffiebekerPact gestart. En met de veranderende wetgeving zal de herbruikbare koffiebeker in de kantooromgeving in 2024 de norm zijn.

Een LCA (Life Cycle Analyse) geeft inzicht in de milieu-impact van verschillende bekers. De centrale onderzoeksvraag luidt: wat is de meest duurzame herbruikbare koffiebeker voor op kantoor? In het onderzoek zijn zeven materialen onderzocht volgens een LCA opzet. Hieronder een korte samenvatting van de 3 belangrijkste fases die zijn getest:

Productiefase: vanuit het LCA-onderzoek blijkt dat de grootste impact in de productiefase zit in grondstoffendelving en productie. De lichte beker van het materiaal Polypropyleen (PP) heeft de laagste impact.

Gebruiksfase: tijdens de gebruiksfase zijn er pilots uitgevoerd bij verschillende organisaties. Uit dit onderzoek blijkt dat er een groot draagvlak is onder de gebruikers voor de invoering van herbruikbare bekers (89%). Het is aan te bevelen om tijdens de gebruiksfase de impact te beperken door de frequentie van afwassen zo laag mogelijk te houden en groene stroom te gebruiken. Ten slotte komt uit de pilots dat de lichte PP bekers een laag drinkgemak hebben en een ook een lage return rate.

Verwerkingsfase: middels kwalitatief onderzoek is gebleken dat het mogelijk is om PP en RVS terug te nemen en te recyclen. Glas en keramiek is nog lastig om in te zamelen. Gerecycled PP heeft een lagere waarde dan virgin PP. De belangrijkste constatering is dat er vaak nog geen monostromen of een retourproces is ingericht voor gerecycelde en biomateriaal bekers, deze bekers komen nu helaas nog in het restafval.

Dikke kunststof beker van oa Retulp best getest

De beker gemaakt van Polypropyleen (PP), heeft de laagste milieu-impact. Hierbij komt de PP beker (zwaar) als beste naar voren. Door de lage return rate van de PP beker (licht) zijn er 35% extra bekers nodig ter vervanging, wat zorgt voor een zwaardere milieu-impact. Een lage return rate is te verklaren door defecten en de bekers worden door consumenten ook nog wel eens in de afvalbak gegooid. Een beker van glas komt als een goede nummer twee naar voren. Gezien het hoge drinkgemak vanuit gebruikersperspectief, zou dit een goed alternatief kunnen zijn.

Bestel hier de Travel Cup →

TravelCup-best-getest-2023
 
Laatst bekeken