Duurzaamheid festivals

a-young-woman-with-drink-dancing-at-summer-festival

Duurzaamheid festivals

Festivals zijn helaas lang niet altijd even groen en er komt aardig wat single-use materiaal bij kijken. Denk aan banners en stands, maar ook de klassieke plastic bekers en snack bakjes. Een festival is niet de meest groene bezigheid maar er zijn genoeg mogelijkheden voor verbetering. Denk aan de locatie en vervoer, catering en energiegebruik. Op het gebied van stroomvoorziening kunnen duurzame festivals bijvoorbeeld werken met netaansluitingen en batterijen in plaats van dieselaggregaten. Zo zijn er verschillende trends die bijdragen aan de duurzaamheid van festivals.

En wat dacht je van minder plastic wegwerpbekers op de grond? Eén van de duurzame festivalideeën die je steeds vaker ziet, zijn de harde plastic bekers die hergebruikt worden. Festivals zijn in 2024 verplicht om te recyclen en waar mogelijk te hergebruiken. Herbruikbare festivalbekers voorkomen bergen plastic afval aan het einde van een festival. Bij Flask.nl is er een ruime keuze aan handige onbreekbare en herbruibare festivalbekers en hardcup festivalglazen.

Vanaf 1 juli 2023 geldt er een verbod op wegwerp plastic, hiermee wordt hergebruik de norm. Ook evenementenorganisatoren hieraan moeten voldoen. Een circulaire economie vraagt om een aanpak waarbij producten en materialen zó zijn ontworpen, dat je ze kunt hergebruiken. Om dit te bewerkstelligen zijn dit de strategieën bij het inkopen van materialen en producten voor jouw evenement:
Rethink: Kan je bijvoorbeeld je programma digitaal communiceren in plaats van boekjes te drukken.
Reduce: Verminder producten die niet echt noodzakelijk zijn, zoals rietjes en giveaways.
Repair: Repareer (bijvoorbeeld meubilair) zodat het nog een ronde mee kan.
Re-use: Is een drank- of voedselverpakking vervangbaar voor een herbruikbaar alternatief?.
Refurbish: Creëer zo slim mogelijk 'nieuw' decoratiemateriaal van bestaande objecten.
Recycle: Alle bovenstaande stappen doorlopen, maar zonder succes? Kies voor een hoogwaardig recyclebare drinkbeker met retoursysteem. Hierdoor wordt het materiaal daadwerkelijk circulair.

Circulair bekersysteem

Bij herbruikbaar gaat de voorkeur uit naar een beker (hardcup) die gemaakt is polypropyleen (PP), dit melkachtige materiaal beschadigd minder snel is en gaat daardoor langer mee. Ongeacht het materiaal: het systeem moet ervoor zorgen dat de bekers daadwerkelijk terugkomen voor hergebruik anders is er geen sprake van circulair of afvalvrij. De inzet van een retoursysteem zoals statiegeld of een bekermunt is hiervoor cruciaal. Ook in de nieuwe wetgeving geldt vanaf 2023: hergebruik wordt de norm. Alleen als dat geen optie is, kies je voor recycling (met wettelijk bepaalde eisen aan recyclingspercentage).

Duurzame keuzes voor voedselverpakkingen

Gezien hoogwaardige recycling (nog niet) mogelijk is, is het alternatief voor hergebruik plastic vrij: bagages, karton, hout, of bamboe. Vermijd aluminium en biobased materialen – dat is niet altijd duurzaam. Kun je naast de bekers ook al het andere servies herbruikbaar maken? Die vraag stond centraal tijdens een grote pilot afgelopen zomer. Het begon met twee tests op DGTL Festival en Castlefest, waarna festival Into The Great Wide Open volledig overstapte op een herbruikbaar servies systeem. Met een afvalvrij festivalterrein als gevolg. Bezoekers reageerden positief op het herbruikbaar servies. 96% was erg te spreken over deze ontwikkeling, toont een enquête onder het festivalpubliek aan.

 
Laatst bekeken