Duurzame materialen

Flask-oceaan-sokken-opdruk-30m

Duurzame materialen

Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.”

Duurzaamheid is een breed en is feitelijk alles wat biologisch, gerecycled of een lange levensduur heeft. Belangrijkste is dat het product lang mee gaat. Maak de juiste keuze en bekijk het met zorg samengestelde Flask assortiment. Veel flessen, bekers en broodtrommels bij Flask gemaakt van duurzame materialen. Tussen materialen zitten verschillen die niet altijd zo makkelijk in een producttekst uit te leggen zijn. Wat is er bijvoorbeeld precies zo duurzaam aan rietsuiker, bamboe, kurk, roestvrijstaal of RPET?

Hieronder een uitleg over deze veelgebruikte materialen.

Bamboe(vezel)

Hoewel veel mensen denken dat bamboe een houtsoort is, is dat niet zo. Het is namelijk een grassoort, maar dan wel een die heel hoog en sterk wordt en bovendien razendsnel groeit. Dit maakt ook dat het duurzaam is omdat het snel achter elkaar geoogst kan worden. Daarnaast is het van nature ongediertebestendig en heeft het in verhouding maar weinig water nodig. Het veelzijdige materiaal is vrijwel overal in te verwerken en wij hebben daarom een ruim assortiment aan bamboe flessen, bekers en andere producten.

Kurk

Kurk is erg duurzaam omdat het wel van de boom komt maar die er niet voor hoeft te worden omgehakt. Alleen de schors van de kurkeik wordt geoogst, waarna er weer nieuwe schors aangroeit. Zodoende is kurk een efficiënte, hernieuwbare bron waarbij ook nog eens geen afval onstaat. Kurk is namelijk zowel recyclebaar als biologisch afbreekbaar.

PLA

PLA is biologisch afbreekbaar in industriële compostering, biocompatibel en worden geproduceerd uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen zoals maiszetmeel. PLA wordt bijvoorbeeld gebruikt voor verpakking voor paprika’s, gesneden sla en aardbeien. Daarvoor is het perfect, omdat het een ademend materiaal is. Daarom is het meteen minder geschikt voor bijvoorbeeld flessen en heeft Flask vrijwel geen PLA flessen in het assortiment.

RPET

Gerecycled plastic of RPET bespaart op het gebruik van fossiele brandstoffen bij de productie. Ook wordt er minder CO2 uitgestoten en water verbruikt bij de productie van RPET dan bij plastic. Wat dacht je van al die miljoenen PET-flesjes die in plaats van in de plastic soep rond te dobberen nu een tweede leven krijgen?

Koffiedik

Last but not least een materiaal waarvan je zou zeggen dat er niets van te maken valt, maar dat blijkt reuze mee te vallen. Koffiedik of koffiegranulaat is een bijproduct van elke kop koffie die wordt gezet. De wereldbevolking drinkt elk jaar zo'n 400 miljard kopjes koffie, dus dat zorgt voor heel wat koffiedik. In plaats van dit weg te gooien, kan het gerecycled worden tot gebruiksvoorwerpen zoals notitieboekjes. Dat scheelt weer op de afvalberg!

Roestvrijstaal

Een RVS waterfles die een leven lang meegaat is niet alleen goed voor jouw eigen portemonnee, maar heeft ook gezondheidsvoordelen:
  • Ziektekiemen. Een onderzoek heeft aangetoond dat in RVS flessen, in vergelijking met plastic flessen, ziektekiemen beter te voorkomen zijn. Bovendien is het schoonmaken van waterflessen zonder groeven etc. een stuk gemakkelijker. De groeven in plastic flessen zijn vaak moeilijk schoon te maken.
  • Chemicaliën. Steeds meer mensen schakelen van een plastic fles over op een RVS drinkfles, omdat ze bezorgd zijn over BPA en het mogelijk vrijkomen van microplastics en chemicaliën (reactiviteit). RVS flessen zijn gelukkig niet-reactief. Wanneer ze met water worden gevuld, geven ze namelijk geen schadelijke gifstoffen af.
  • Geen BPA. plastic waterflessen hebben veel negatieve publiciteit ontvangen, vanwege bisfenol-A (BPA). Deze chemische stof is met kanker en hormoonverstoringen in verband gebracht. Een onderzoek aan de universiteit van Cincinnati concludeerde dat RVS flessen geen BPA afgeven.
  • Smaakstoffen. Herbruikbare plastic flessen houden smaken vast. Dit is niet altijd even prettig. Hoogwaardige RVS drinkflessen houden gelukkig geen smaakstoffen vast. ’s Morgens zal je water dus niet de koffiesmaak van de vorige dag hebben.
  • Duurzaamheid. Dankzij de corrosiebestendigheid gaan roestvrijstalen flessen veel langer mee dan plastic flessen. Bovendien zullen er, bij blootstelling aan warmte of zon, geen chemicaliën vrijkomen.
  • Kortom, een RVS fles biedt heel veel voordelen vergeleken met een plastic fles. Bij Flask hebben we een heel ruim assortiment, er zit dus altijd wel een fles bij die bij jou past!


Flask-duurzame-originele-geschenken-95a
 
Laatst bekeken