2023 eco wetgeving

word-eco-made-of-green-leaves-on-yellow-background

Verbod op gratis koffiebeker to go per juli 2023

Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in. Dat betekent dat per juli 2023 een verbod geldt op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel ze per plastic wegwerpbeker of -bakje vragen. 100% papieren - en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven voorlopig nog wel toegestaan. Tegelijkertijd wordt hergebruik gestimuleerd doordat ondernemers ook herbruikbare alternatieven moeten aanbieden voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid.

Afwasbare mokken vanaf 2024 op kantoor om plastic soep tegen te gaan

De maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics richtlijn om impact op het milieu van de 10 meest gevonden plastic wegwerpproducten op stranden te verminderen. Denk aan het verbod op o.a. plastic rietjes, plastic bestek en plastic flessen. Voor het gebruik van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen moeten lidstaten in 2026 een ambitieuze en aanhoudende vermindering ten opzichte van 2023 bereiken. In de regels voor minder plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen is een onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging). Bij consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt: de afwasbare koffiemok op kantoor en het bord in de kantine en eethuisjes. Alleen zorginstellingen zijn uitgezonderd.

Statiegeld blikjes 2023 voor meer duurzaamheid

Dit jaar wordt statiegeld op blikjes ingevoerd. Wat betekent dat er, net zoals bij kleine plastic flesjes, per blikje 15 eurocent statiegeld wordt gerekend. In Nederland worden er jaarlijks 600 miljoen grote plastic flessen, 900 miljoen kleine plastic flessen en ruim 2,5 miljard blikjes op de markt gebracht. Een deel van dat plastic en blik kan worden hergebruikt, maar dan moet het wel op de juiste manier worden ingezameld. Daarom is het statiegeldsysteem verzonnen. Zo wordt de kans groter dat plastic wordt teruggebracht en kan worden gerecycled. Het statiegeldsysteem geldt voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Het statiegeld is vastgesteld op €0,15. Verpakkingen waar statiegeld op zit, kun je herkennen aan het statiegeldlogo. De blikjes waar statiegeld op zit, moeten in goede staat verkeren. Ze krijgen een unieke barcode die bij de inzameling onbeschadigd moet zijn, anders kan de machine de code niet lezen.

Statiegeld of herbruikbare bekers voor meer milieu impact

DVolgens Zwerfinator Dirk Groot heeft het invoeren van statiegeld op kleine plastic flesjes ook al grote positieve impact gehad op het zwerfafval. Sinds de invoering hiervan is het aantal plastic flesjes namelijk al met 70% gedaald. Ook andere landen in Europa hebben al jaren een statiegeldsysteem op blik, zoals onze Duitse buren. Volgens een rapport uit 2016 bleek de invoering van statiegeld op blik in Duitsland in het jaar 2003 een groot succes te zijn. In 2014 werd namelijk 97% van alle blikjes ingeleverd. Ook in de Scandinavische landen en Finland worden percentages van 89% of hoger behaald. Bij Flask vinden we deze nieuwe statiegeld ontwikkelen een hele mooie stap in de goede richting. Al hadden het liever al in 2015 ingevoerd gezien en liever € 0,25 statiegeld. En bij Flask zeggen we altijd: voorkomen is veel en veel beter... gebruik een drinkbeker of fles die herbruikbaar is.

girl-holding-save-the-planet-sign
 
Laatst bekeken